Mi a gasztroenterológia?

A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó tudományág, mely a belgyógyászatból fejlődött ki. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbél, a máj, a hasnyálmirigy, az epehólyag- és epevezeték betegségei. A gasztroenterológus szakorvosok e betegségek felismerésével, a diagnózis felállításával és kezelésével foglalkoznak

Lisztérzékenység

A lisztérzékenység (szin.: coeliakia, gluténszenzitív enteropathia, nem trópusi sprue) a vékonybél egyik leggyakoribb betegsége, mely felszívódási zavarhoz vezet. A lisztérzékenység betegséget a gabonafélék (búza, rozs, árpa) speciális fehérjéi, az ún. prolaminok idézik elő. A lisztérzékenység kiváltásáért leggyakrabban a búza prolaminja, a glutén a felelős (azon belül annak alfa-gliadin nevű frakciója).

Korábban úgy vélték, hogy a lisztérzékenység csak gyermekkorban, és csak hasi, illetve a felszívódási zavarhoz köthető egyéb tünetek (pl. fogyás, hajhullás, csontritkulás, vérszegénység) formájában jelentkezik.

Ezzel ellentétben, jelen ismereteink szerint a lisztérzékenység bármely életkorban, így felnőttkorban is kialakulhat, ráadásul ilyenkor a betegség tünetszegény, ezért hosszabb idő telik el a helyes diagnózis felállításáig. A lisztérzékenység felismerése után egész életen át az ún. gluténmentes diétát kell követni, melynek szigorú betartása esetén a lisztérzékeny betegek tünetmentessé válnak, és megelőzhetők lesznek a betegség szövődményei, különösen a csontritkulás.

Végül, a frissen felfedezett lisztérzékeny egyén közvetlen (ún. elsőfokú) rokonait is érintő teendő, hogy a megfelelő laboratóriumi módszerrel (ez a szerológiai, tehát antitest kimutatásra épülő vizsgálat) náluk is el kell végezni a szűrést lisztérzékenység irányában.

„Coeliakia és gluténszenzitivitás” címmel 2014. március 29-én nagy sikerrel rendeztük meg nemzetközi konferenciánkat, ahol jeles külföldi és hazai szaktekintélyek adtak elő. Rendezvényünk nemcsak orvos kollégák, és orvostanhallgatók, hanem a nagyközönség számára is nyitott volt, a visszajelzések pedig olyanannyira pozitívak voltak, hogy a későbbiekben hasonló összejövetelek megrendezését tervezzük. Részletek a facebook.com/coeliakia oldalon találhatók.

Mikor kell gasztroenterológushoz fordulnunk?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok, tünetek, mint pl.: gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés. Súlyosabb vagy figyelmeztető, ún. "alarm" tünetek esetén azonban mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Ilyenek: akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

Mit tegyek, ha valamelyik fenti tünet jelentkezik?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot és jelentkezzen be általános gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra! Szakorvosunk részletesen kikérdezi és megvizsgálja Önt, majd szükség esetén további diagnosztikai eljárást javasol (ami nem csak tükrözéses vizsgálat lehet!)