Gyulladásos bélbetegség

Egyre növekszik a gyulladásos bélbetegségben (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) szenvedők száma (www.crohn-colitis.hu). Magánrendelésemen mód nyílik a gyakran sokéves panaszokkal és dokumentációval jelentkező páciensektől a kórtörténet feltárására, fizikális vizsgálatára, és a szükséges vizsgálatok, megbeszélésére, megtervezésére és elvégzésére. Fekvőbeteg hátterem, a II.sz. Belgyógyászati Klinika, kiemelt centrum a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, ahol indokolt esetben lehetőség van a legkorszerűbb, ún. biológiai terápiák alkalmazására is.

Jó és rosszindulatú emésztőrendszeri daganatok felismerése, kezelése

A tápcsatorna mindegyik szakaszán előfordulhatnak a jóindulatú daganatok, az ún. polypok, és a rosszindulatú daganatok; mind a polypok, mind a rákos megbetegedések a vastagbélben a leggyakoribbak. Kiemelkedő fontosságú ezért vastagbéltükrözés, mint rákszűrő eljárás elvégzése legkésőbb 50 éves korban tünetmentesség esetén is. A vastagbélrákra utaló alarmírozó tényezők (fogyás, véres széklet, székelési szokások megváltozása, állandósuló hasi fájdalom, hőemelkedés-láz, éjszakai izzadás) fennállása esetén, illetve a vastagbél polypok és vastagbélrák halmozott családi előfordulása esetén a colonoscopiat életkortól függetlenül is el kell végezni. A vastagbéltükrözés az egyetlen olyan szűrővizsgálat, melynek során nemcsak a diagnózis felállítására van lehetőség, hanem egy ülésben (ugyanazon vizsgálat során) a rákmegelőzés is elvégezhető, a polypok endoszkópos úton történő eltávolítása révén.

Refluxbetegség

Korunk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri betegsége, igazi civilizációs betegség. A kórkép változatos tünetek formájában jelentkezhet, ezért a felismerése sem minden esetben egyszerű. A refluxbetegség komplex kezelést és mind a páciens, mind a gasztroenterológus részéről sok türelmet igényel.

Lisztérzékenység

Kitüntetett figyelemmel foglalkozom a lisztérzékenységgel (coeliakia, glutén szenzitív enteropathia). Gondozásomban több száz lisztérzékeny ember áll, akiknél a diagnózis felállítását vagy felülvizsgálatát, a társuló betegségek felkutatását, a diétás fegyelmezettség rendszeres ellenőrzését és a családszűrések megszervezését végzem. Rendszeresen adok elő a lisztérzékenyek országos egyesületének (L.É.O.E) rendezvényein. Ebben a témában sok közleményem jelent meg az Orvosi Hetilapban, Magyar Belorvosi Archívumban és számos, házorvosok számára kiadott szakmai folyóiratban. Évente több alkalommal adok elő a lisztérzékenység aktuális kérdéseiről és kihívásairól orvostanhallgatók, szakvizsgára készülők és gasztroenterológusok, belgyógyászok és háziorvosok számára. 2007-ben konszenzus konferenciát szerveztem a lisztérzékenységről. 2008-ban a szerkesztésemben jelent meg a "Coeliakia - a közös kihívás" című szakkönyv.

Coeliakia és gluténszenzitivitás? címmel 2014. március 29-én nagy sikerrel rendeztük meg nemzetközi konferenciánkat, ahol jeles külföldi és hazai szaktekintélyek adtak elő. Rendezvényünk nemcsak orvos kollégák, és orvostanhallgatók, hanem a nagyközönség számára is nyitott volt, a visszajelzések pedig olyanannyira pozitívak voltak, hogy a későbbiekben hasonló összejövetelek megrendezését tervezzük. Részletek a facebook.com/coeliakia oldalon találhatók.